Despre mine

Fotografia mea
Sunt o persoana careia ii place arta si tot ce tine de bunul gust. Am terminat Universiteatea de Arte din Bucuresti, sectia Conservare-Restaurare pictura pe lemn. In atelier,prefer sa-mi petrec cu mare placere orele in care pot sa creez in liniste,traiesc prin arta si asta face totul pentru un artist....aici toate visele devin realitate:) Incerc sa fac tot felul de lucruri: icoane, obiecte de decor, tablouri, mobila pictata,bijuterii, etc Tot ceea ce fac ma reprezinta si las o parte din mine in fiecare obiect. Pentru cei care doresc sa achizitioneze ceva din ceea ce gasiti pe acest blog, nu trebuie decat sa ma contactati la adresa de email: avramescu_laura1@yahoo.com , iar eu va voi da toate detaliile pe care le doriti. Deasemenea va astept si pe cealalta pagina a mea de internet: www.laura-avramescu.ro

duminică, 23 august 2009

Un scurt istoric despre cercei


Ii asortam de la bluza, la un colier, inel sau pantofi. Daca am uita intr-o zi sa ii luam, parca ne-am simti dezbracate, intocmai ca un element esential al tinutei care lipseste. Fie de argint, fie din aur, sau orice material, lungi, scurti, mai mici ori mai mari, de diferite nuante, cerceii, pentru ca ei sunt lucrul de care vorbim, in caz ca nu v-ati dat seama, sunt un accesoriu important pentru noi femeile si nu numai :) . Dar care este istoria lor si cum am ajuns sa ii purtam in functie de tinutele pe cate le avem? Voi scrie acum o scurta incursiune din istoria cerceilor, ca sa stiti cum au aparut aceste mici comori care fac parte din arsenalul nostru de infrumusetare.
Cerceii sunt podoabe raspandite in intreg spatiul si timpul antichitatii. Acestia isi au originile in Orient si s-au transmis, ca si podoaba numai pentru femei in Asia Mica, Grecia, in Sudul Rusiei. Ii gasim deasemenea şi istoria Imperiului roman si Egipt.
Primul indiciu privind cerceii apare in era anglo-saxona. Cerceii gasiti erau foarte mici, simpli, si doar cativa fost descoperiti cu mai mult de-o mica bijuterie sau o margea.
In tara noastra, au aparut in orizontul tezaurelor dacice. Specialistii i-au numit verigi sau inele, dar nefiind cercei de ureche, li se atribuie rol de impodobire a buclelor de deasupra urechilor, un obicei care se va dezvolta in epoca bizantina şi evul mediu, in asa numitii cercei de bucla. Ei au continuat sa apara si in timpul stapanirii romane, pastrandu-si unele elemente caracteristice. Cativa isi mentin forma firului buclei, romboidală sau triunghiulara. Prin aceste elemente putem observa influenta greaca şi elenistica, prin cerceii de la Catalka, prin exemplarele de la Staro-Zagora (datate cu monede de la Traian), de la Archar, dar si prin piesele de argint din tezaurul de la Bazaurt din sec. al-II-lea. Pentru unele dintre piese, gasim ascendent in cerceii de la Merii-Goala care au insirate pe bucla margele de argint, apropiindu-se astfel de variantele romane cu pandantive.
O perioada, in evul mediu acestia nu s-au mai purtat deloc, din cauza coafurilor la moda din acea perioada, care cadeau peste lobul urechii. Cand cerceii si-au recastigat popularitatea, designul lor, la fel ca la toate celelalte bijuterii, a intrat sub influenta bijutierilor francezi. Cerceii secolului al XIX-lea au trecut prin multe schimbari ca toate celelalte podoabe. Cerceii medalion erau purtati pentru a se potrivi tuturor celorlalte medalioane purtate la inceputul secolului.
Ulterior, cerceii au devenit podoabe destul de greoaie incrustate cu aur, pietre pretioase sau semipretioase. Ajungand in zilele noastre, am incercat sa dam o nota de originalitate bijuteriilor si am renuntat la materialele pretioase, in schimbul celor simple si de efect. Ceramica sau lemnul, sunt doua dintre materialele preferate de artisti pentru a-si pune amprenta in crearea unor opere de arta in miniatura si transformandu-le in bijuterii unice.
Dupa cum am putut observa, cerceii au reprezentat inca din antichitate un accesoriu important, elegant, sic. Pentru multe dintre femei, cerceii reprezinta un "must have" si cat de multe perechi am avea, totusi nu avem destule.Acum, pe care dintre aceste perechi le-ati adauga la colectia voastra de bijuterii mistice, casual sau elegante?